pentagram-zelena

Više od 700 autora je štampu svojih knjiga povjerilo nama

Ako imate završen materijal u formi gotove pripreme za štampu, onda imate sreću što ste pronašli ovu stranicu, jer vas samo nekoliko koraka dijeli od toga da svoju knjigu možete imati u rukama spremnu za listanje.

Ko svoje knjige štampa u pentagramu?

Najveći broj korisnika usluga štamparije pentagram čini univerzitetsko nastavno osoblje koje kod nas štampa naučnu i nastavnu literaturu poput udžbenika, stručnih monografija, priručnika, skripti, zbirki zadataka i dopunske literature. Brzo i kvalitetno štampamo i brojna izdanja za organizacije iz nevladinog sektora. Pored književnika koji samostalno izdaju svoje knjige, naši korisnici su i izdavačke kuće koje sa nama realizuju projekte štampe djela poput knjiga poezije, romana svih žanrova, memoara, biografija i putopisa.

SA MAKSIMALNOM PAŽNJOM I POSVEĆENOŠĆU

Štampamo male, srednje i velike tiraže knjiga

Naš cilj je, prije svega, upoznati autora koji stoji iza svakog pojedinačnog projekta izdavanja knjige. Želimo vas saslušati i od vas dobiti sve informacije o posebnim zahtjevima i idejama koje imate u pogledu štampanja vaše knjige. Pružit ćemo vam besplatno savjetovanje o formatu, vrsti štampe, izboru papira, uvezu, kao i tiražu publikacije. Nećemo vas ograničiti minimalnim tiražom i vašu knjigu ćemo odštampati sa jednakom pažnjom i odgovornošću bez obzira da li se radi o jednom ili milion primjeraka. 

IZDAVANJE KNJIGE JE PROJEKAT ZA KOJI JE POTREBAN NOVAC

Smanjite rizik i štedite koristeći Print on Demand

Print on Demand je novost u savremenom izdavaštvu koja omogućava da štampate onoliki broj knjiga koliko vam je potrebno u datom trenutku, a ne velike količine za koje je neizvjesno da li će biti potrebne. Zašto štampati 1.000 udžbenika ako godišnje imate 50 studenata? Osim novca uštedjet ćete i na prostoru koji morate imati za skladištenje velikog broja knjiga. Ovaj koncept su prihvatili i najveći, ugledni svjetski izdavači koji ovako smanjuju rizike prilikom izdavanja knjiga.

PRIJE ŠTAMPE KOMPLETNOG TIRAŽA ZA VAS ĆEMO NAPRAVITI

Besplatan probni primjerak

Ako napravite test i proguglate pojmove u vezi sa štampom knjiga, primijetit ćete da sve prvorangirane štamparije obećavaju da će vašu knjigu odštampati brzo, kvalitetno i po povoljnoj cijeni. Često ta obećanja ne budu ispunjena i upitno je da li ćete dobiti proizvod kakav ste željeli. Štamparija pentagram će vam napraviti probni primjerak identičan finalnom proizvodu kao potvrdu kvaliteta za naručenu štampu. Budite sigurni da će vaša knjiga izgledati baš onako kako treba!

Probni uzorak je dobra prilika da još jednom provjerite kompletan materijal i finalni izgled vaše knjige. Praksa pokazuje da se greške potkradu bez obzira na dovoljan broj kontrola autora, urednika, lektora, korektora… Pregledati knjigu u formi kakva će biti kao finalan produkt je drugačija vrsta provjere od čitanja na ekranu ili odštampanim stranicama iz Worda.

Pišete knjigu? Ovo su faze koje ne možete preskočiti:

PISANJE

Jedina faza u kojoj vam ne možemo pomoći, osim ako ne pišete o grafičkom dizajnu ili štampi.

UREĐIVANJE

Recenzija, predgovor, pogovor, impresum, lektorisanje, korektura i grafičko uređenje knjige.

ŠTAMPA

Faza u kojoj će vam štamparija pentagram pružiti uslugu vrijednu ocjene sa 5 zvjezdica.

KATALOGIZACIJA

Ovo je korak u kojem trebate pribaviti CIP i ISBN broj, čime postajete legalni u svijetu knjige.

PLASMAN

Kada imate odštampan početni tiraž vaše knjige slijedi promocija, distribucija i prodaja.

ISPOD MOŽETE NAĆI POJAŠNJENJA OSNOVNIH POJMOVA U VEZI SA FAZOM ŠTAMPE KNJIGE

Format knjige

Najčešći formati za štampu knjiga su A5, B5 i A4. Knjige mogu imati i dimenzije izvedene iz standardnih formata, koji mogu biti uspravni, položeni ali i kvadratni. Autori često moraju format svoje knjige prilagoditi nekom standardu. Tako je standard za štampu udžbenika B5 ili A4, što ostavlja dovoljno prostora za štampu grafikona, ilustracija i jednačina bez gubitka bitnih detalja. Ukoliko knjigu izdajete u okviru edicije određene izdavačke kuće, onda će i format vaše knjige biti usklađen sa ostalim dijelovima edicije. 

Odgovarajući uvez za vašu publikaciju

Uvez nije samo ono što listove knjige drži spojene nego daje izgled i oblik vašoj publikaciji, poboljšava njenu trajnost i olakšava upotrebu čitateljima. Pogledajte neke od najčešće korištenih vrsta uveza kako biste odabrali najprikladniji za vašu publikaciju.

mehki

Meki uvez

Zbog odličnog odnosa cijene, kvaliteta i izgleda ovo je izuzetno zastupljena vrsta uveza pri štampi knjiga. Knjižni blok je toplim ljepilom povezan sa savitljivom koricom koja se najčešće štampa na kartonu koji se plastificira. Korica može biti sa ili bez klapni.

Uvez-tvrdi

Tvrdi uvez

Ovo je najskuplji uvez i koristi se za izdanja najviših zahtjeva i trajne vrijednosti. Knjižni blok se uvezuje u tvrde korice čija je osnova ljepenka. Listovi knjižnog bloka su najčešće spojeni šivanjem koncem. Dimenzije knjižnog bloka su nešto manje od dimenzija korice.

klamanje

Klamanje

Ovaj uvez se koristi za publikacije sa manjim brojem stranica. Broj stranica mora biti djeljiv sa 4. Odštampani arci se nakon presavijanja kroz hrbat uvezuju žičanim klamericama. Obično se korice izrađuju od debljeg kartona u odnosu na listove knjižnog bloka.

spirala

Spiralni uvez

Na listovima publikacije se prvo izbuše rupice u koje se uvuče metalna spirala koja se koristi za uvez. Spirala se izrađuje u više veličina od kojih svaka odgovara različitoj debljini publikacije koja se uvezuje. Ovaj uvez se često koristi za priručnike, uputstva i vodiče.

IAKO O KNJIZI NE TREBA SUDITI NA OSNOVU KORICA...

Odaberite pravu vrstu omota

Standard za izradu omota knjige je laminirana korica. Laminacija pruža vrhunsku zaštitu korica knjige. Radi se o tankom plastičnom filmu koji se nanosi na papir omota knjige. Ovaj sloj pruža vrhunsku zaštitu za spoljašnost knjige. Sprječava oštećenja papira na savijanjima i rubovima i omogućava brisanje knjige da bi se uklonila zaprljanja ili otisci prstiju. Mi u štampariji pentagram koristimo posebnu vrstu tzv. LayFlat laminacije koja se smatra najizdržljivijom od svih zaštita za omot knjige. LayFlat laminacija će spriječiti da se korica vremenom uvija a dostupna je u mat i glos varijanti.

Imamo najbolji papir za vašu knjigu

Osjećaj koji nam pruža papir pod prstima dok listamo knjigu je ono što najviše razdvaja štampana od elektronskih izdanja. Zato odabir papira mora biti pravilan da bi čitatelji imali pravi ugođaj. Većina knjiga je štampana tako da se za korice koristi premazni (kunzdruk) papir a unutrašnje stranice su štampane na nepremaznom papiru. Papir za unutrašnjost može biti bijeli, i to visoke ili srednje bjeline, kao i blago toniran u krem boji ili boji slonove kosti. Papiri se razlikuju i po gramaturi i voluminoznosti papira.

Proces izrade vaše knjige

Dialog

ZATRAŽITE PONUDU

Naruci

NAPRAVITE NARUDŽBU

Lupa

ODOBRITE UZORAK

PRINTER

ŠTAMPA

Truck

DOSTAVA

IMATE ZAVRŠEN RUKOPIS*, ALI JOŠ NEMATE PRIPREMU ZA ŠTAMPU?

Dizajn i priprema za štampu vaše knjige su posao za profesionalce

Naš petočlani tim dizajnera i DTP eksperata sa ukupno 100 godina radnog iskustva
preuzet će ovaj posao koji, uz sadržaj, najviše utječe na uspjeh, izgled i prodaju knjige.

*Vaš izvorni tekst još zovemo rukopisom mada se on ne piše rukom još od kada je Mark Tven,
1874. godine, napisao Avanture Toma Sojera kao prvu knjigu ikad napisanu na pisaćoj mašini.

NAŠ DIZAJN JE...

Više od dobro raspoređenog teksta i slika

Poštujući vaše želje i uputstva, oblikovat ćemo vašu publikaciju tako što ćemo odrediti margine, odabrati tipografiju, obraditi fotografije, napraviti prelom i paginaciju stranica, srediti fusnote, napraviti sadržaj i indeks, dizajnirati naslovnu stranicu. I to nije sve: osposobljeni smo da profesionalno uredimo tabele, napravimo maštovite ilustracije i grafikone, korektno unesemo matematičke izraze…

tabela-plava

Tabele

diferencijalna

Formule

pita

Grafikoni

ilustracija

Ilustracije

UZ PRIPREMU PUBLIKACIJA ZA ŠTAMPU, ISTE PRIPREMAMO I ZA ONLINE OBJAVU U FORMATIMA EPUB, MOBI i PDF, UKLJUČUJUĆI META PODATKE, SA SADRŽAJEM I LINKOVIMA

Grafičko oblikovanje e-knjiga

E-knjige. Priprema publikacija za online objavu u formatima epum, mobi i pdf uključujući meta podatke sa sadržajem i linkovima.
E-knjige. Priprema publikacija za online objavu u formatima epum, mobi i pdf uključujući meta podatke sa sadržajem i linkovima.

OSIM KNJIGA DIZAJNIRAMO I DRUGE PUBLIKACIJE

Priprema za štampu časopisa, magazina, biltena i drugih periodičkih izdanja

pentagram d.o.o. Sarajevo, Džemala Bijedića 160 H (Naselje Miljacka – lamela D), +387 33 255 940, +387 61 198 869

pentagram d.o.o. Sarajevo
Džemala Bijedića 160 H (Naselje Miljacka – lamela D)
+387 33 255 940, +387 61 198 869